Bedankt voor je sollicitatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Sofie Thielemans

4 mins

|

78

Gepubliceerd op 08-03-2019

Hoe organiseer je je gezin met Kanban?

Een gezin in goede banen leiden kan een hele uitdaging zijn. Te weinig tijd en te veel te doen: klinkt dit je bekend in de oren? Onze collega Tom Leers legt uit hoe je gezin dankzij Kanban op rolletjes loopt. Probeer het zeker zelf! Mijn vriendin en ik werken voltijds, maar daarnaast willen we zoveel mogelijk tijd met onze vierjarige zoon en ons acht maanden oude dochtertje doorbrengen. We zijn vorig jaar verhuisd en in ons nieuwe huis zijn we met enkele grote renovatiewerken bezig. Deze zomer hebben we bijvoorbeeld de tuin heringericht.

Hoe organiseer je je gezin met Kanban?
Een gezin met twee kleine kinderen in goede banen leiden, dat is soms een erg vermoeiende opdracht. Mijn vriendin en ik werken voltijds, maar daarnaast willen we zoveel mogelijk tijd met onze vierjarige zoon en ons acht maanden oude dochtertje doorbrengen. We zijn vorig jaar verhuisd en in ons nieuwe huis zijn we met enkele grote renovatiewerken bezig. Deze zomer hebben we bijvoorbeeld de tuin heringericht.

Ons grootste probleem? Een dag telt gewoon te weinig uren. Hoe hou je naast je werk, huishouden en andere projecten nog vrije tijd over? Het antwoord ligt voor de hand. Heel wat mensen moeten op het werk puzzelen om hun tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Net zoals thuis, dus. Tegenwoordig hangt er op bijna elke werkplek wel een whiteboard vol post-its, takenlijsten en impediments, want dat is de makkelijkste manier om al onze terugkerende taken te structureren in een agile context. Toen een EBS-collega tijdens de Storytelling-training haar verhaal vertelde, herkende ik mezelf er volledig in. “Waarom ben ik niet zelf op dit idee gekomen?”, vroeg ik mezelf af. Ze had thuis een Kanban-workflow opgestart, en het systeem werkte perfect! Als ik er zo over nadenk, gebruikten we thuis eigenlijk al een vereenvoudigde Kanban-methode.

Net zoals veel mensen hing mijn vriendin onze rekeningen en boodschappenlijstjes op de koelkast, als een echte Product Owner. Het enige dat we nodig hadden, was meer structuur.

Welke ingrediënten heb je nodig voor dit toprecept?

 • Een stuk muur op een centrale plek. De koelkastdeur is het gemakkelijkst, maar daarop heb je niet veel plaats.
 • Bord: bij voorkeur een whiteboard, maar een ander soort prikbord kan ook.
 • Post-its: verschillende kleuren voor verschillende taken (renovaties, boodschappen ...).
 • Stiften: of andere pennen met een dikke punt.
 • Plakband: om voor ieder gezinslid een eigen 'rij' te maken. • Verdeel je bord in de volgende kolommen: 'to do', (optioneel 'on hold'), 'mee bezig' en 'klaar'.

In de kolom 'on hold' zet je taken waarmee je niet verder kunt en die door iets of iemand 'vastgelopen' zijn. Denk maar aan situaties waarbij je pas verder kunt nadat iemand je vraag heeft beantwoord. Let op dat je niet te veel taken bij 'mee bezig' zet: hoogstens twee tot drie taken tegelijk per persoon in deze kolom dus. Heb je een open plekje? Neem dan een taak uit je 'to do'-kolom of takenlijst.

Kanban, hoe doe je dat?
Stel een planning op en maak een lijst met alle taken die je kunt bedenken. Herhaal en evalueer de planning elke week (of om de twee weken) om deze up-to-date te houden.
Je kunt je planning ook verder structureren volgens de Scrum-methode en sprints (planning voor één of twee weken) of zelfs een kwartaalplanning toevoegen. Definieer dan ook het doel, de prioriteit en de waarde van de sprint of de kwartaalplanning. Deze samensmelting van Kanban en Scrum heet Scrumban en combineert het eenvoudige, natuurlijke gevoel van Kanban met de structuur en deadlines van Scrum. Hou elke dag (het liefst 's ochtends) een meeting om samen met je gezin de taken voor die dag te overlopen.

Waarom Kanban thuis doen?
Omdat een agile werkmethode thuis even efficiënt is als op de werkvloer:

 • Een visueel schema van alle taken

 • Een transparant overzicht van waar je 'werktijd' naartoe gaat

 • Realtime opvolging van de vorderingen

 • Focus op je taken (zonder onderbrekingen)

 • Organisatie van alle gezinsleden op elkaar afstemmen

 • Taken met de hoogste prioriteit en waarde eerst uitvoeren

Probeer het zeker thuis! 😊

Heb je vragen? Neem dan contact op met Tom Leers via tom.leers@tobania.be – Hij staat je graag te woord!

Solliciteer nu!

Bedankt voor je sollicitatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

cookie

Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.