Bedankt voor je sollicitatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Kim Van Walle

7 mins

|

23

Gepubliceerd op 23-07-2019

Tobania zet in op interne mobiliteit: onze werknemers eerst

“Zowel Tobania als onze meer dan duizend Tobians hebben heel wat te winnen bij interne mobiliteit”, vertelt Kim Van Walle, Corporate HR Business Partner bij Tobania. Benieuwd waarom?

De 'war for talent' woedt volop. Elke maand stijgt het aantal vacatures, maar 92% van de hoogopgeleide professionals heeft al een job. Hoe zorg je er dan voor dat al die open functies ingevuld raken? “Door het talent binnen je bedrijf optimaal in te zetten”, vertelt Kim Van Walle, Corporate HR Business Partner bij Tobania. “Een strategie waarbij zowel Tobania als onze meer dan duizend Tobians heel wat te winnen hebben.”


Lachende gezichten

“Het is bijna onverantwoord om de troeven van interne mobiliteit niet te benutten”, gaat Kim verder. “Aantrekkelijke carrièrevooruitzichten zijn een belangrijke stimulans voor heel wat werknemers, dus is het niet meer dan logisch dat bedrijven een groeitraject voorzien voor hun talenten. Dat maakt hen nog gemotiveerder, waardoor hun productiviteit de hoogte in schiet en ze gelukkiger zijn op de werkvloer. Tijdens hun consultingwerk bij Tobania krijgen werknemers de kans om aan verschillende projecten te werken, zodat ze hun soft en hard skills in verschillende omgevingen verder kunnen ontwikkelen. Bovendien maakt onze bedrijfsstructuur met verschillende businessunits en departementen het gemakkelijk om een efficiënte strategie rond interne mobiliteit te hanteren. Bij Tobania willen we niet dat onze werknemers vast komen te zitten in een doodlopend straatje. Daarom focussen we steeds meer op interne mobiliteit.”

“Bij Tobania doen we geen loze beloftes. Onze werknemers laten groeien, dat zit in ons DNA.”


Interne jobbeurs

“Om alle mogelijkheden actief bij onze medewerkers te promoten, organiseren we elk jaar een interne jobbeurs. De recentste editie was in mei 2019. Iedereen kreeg de kans om de andere businessunits binnen Tobania te leren kennen en te ontdekken aan wat voor projecten ze werken. Vooral de vele juniors bij Tobania.Support vonden dit een leerrijke ervaring. Op zo'n evenement zien onze jonge talenten of ze vanuit hun huidige functie kunnen doorgroeien naar andere uitdagingen, zoals business development of consulting. Na één of twee jaar kunnen juniors zich aan een nieuwe functie wagen, en wij staan dan natuurlijk klaar met advies en een helpende hand. Zo kunnen ze overstappen naar een andere business unit of nieuwe klantenprojecten voor hun rekening nemen.”


Individueel groeitraject

“Als iemand geïnteresseerd is in een andere businessunit of functie, plannen we eerst een oriëntatiegesprek. Zo ontdekken we of hun motivatie bij die nieuwe functie past. Daarna stellen we een groeitraject op. We bieden bijvoorbeeld opleidingen aan over uiteenlopende onderwerpen, van testautomatisering tot projectbeheer en change management of sociale vaardigheden. Een aantal seniors, doorgewinterde Tobians, werken mee aan onze interne carrièretrajecten en leiden nieuwere Tobians op. Zo is er voor onze juniors net een cursus van drie weken over testen begonnen: het ideale startpunt om over dit onderwerp ervaring op te doen. Daarna rekenen we erop dat ze hun nieuwe vaardigheden aanscherpen door zelfstudie en dat ze steeds blijven leren.”


Een toekomstgerichte aanpak

“Momenteel proberen we verschillende groeitrajecten voor onze Tobians in kaart te brengen. Waar zien ze zichzelf over een paar jaar tijd en wat moet er gebeuren om dat doel te bereiken? We weten wel dat dit geen exacte wetenschap is, maar toch willen we de kans op slagen vergroten door open te communiceren, transparant te werk te gaan en onze mensen degelijk te begeleiden. Daar wint iedereen bij: onze werknemers ontwikkelen de vaardigheden die ze nodig hebben om op professioneel vlak te groeien, en wij kunnen hen voor een brede waaier aan projecten inzetten. Bovendien kennen ze onze bedrijfscultuur al, waardoor het onboardingproces een stuk gemakkelijker en sneller verloopt. De langetermijnresultaten spreken voor zich: werknemers blijven langer bij ons, zijn minder vaak afwezig door ziekte en we kunnen bouwen op heel wat inhouse expertise. De basis is er, maar we kunnen nog steeds werken aan meer interne kansen en groeimogelijkheden voor onze Tobians. Daarom blijven we onszelf uitdagen. Nieuwe interessante projecten, trainingsprogramma's en zakelijke kansen zijn daarbij de sleutelbegrippen.”

“Interne mobiliteit is een investering op lange termijn in de belangrijkste troef van je bedrijf: je personeel.”


Vijf Tobians inspireren nieuwe sollicitanten

“Om te blijven innoveren en onze steeds snellere groei in goede banen te leiden, moet er ook extern talent binnenstromen. Carrièremogelijkheden zijn dus een belangrijk onderwerp tijdens sollicitatiegesprekken. Wie van aanpakken weet, is welkom bij Tobania – daar komt het eigenlijk op neer. En dat menen we echt. Deze vijf Tobians spreken uit ervaring:

• Kristof Rongé
Van … Junior Business Support Officer (Tobania.Support)
tot … Business Manager (Tobania.Support)
in … 28 maanden tijd.

“Heel wat pas afgestudeerden, zoals ik destijds, hebben niet echt doelstellingen op werkgebied. Maar bij Tobania zie je al snel waar je heen wilt. Je wordt ondergedompeld in verschillende bedrijfssegmenten en je hr-collega's staan steeds naast je om je te begeleiden. Het resultaat? Je ontdekt snel wat je wilt bereiken en het bedrijf doet alles om je te helpen die doelen te verwezenlijken, vanaf het begin. Zelfs bij mijn eerste project kreeg ik al de kans om te tonen wat ik waard was.”

• Alexandre Laurent
Van … Junior Business Support Officer (Tobania.Support)
tot … ERP Consultant (Tobania.Finance)
in … 24 maanden tijd.

“Mijn beste ervaring bij Tobania? Het bedrijf wekt je ambitie door infosessies te organiseren over wat de andere businessunits precies doen. Je krijgt meteen het gevoel dat je binnen het bedrijf meerdere richtingen uit kunt. En wat nog belangrijker is: als je toe bent aan een nieuwe uitdaging, doet Tobania al het mogelijke om je een functie te geven die perfect bij je past. Daar ben ik het bewijs van: na twee jaar heb ik de job waarvoor ik gemaakt ben.”

• Tom Rons
Van … Application Engineer (Tobania.Support)
tot … Test Specialist (Tobania.Testing)
in … 21 maanden tijd.

“Ik heb er altijd van gedroomd om softwareontwikkelaar te worden. Dat zei ik al tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek bij Tobania. Om dat doel te bereiken, volg ik een avondcursus 'Toegepaste informatica' en Tobania steunt me met aanvullende opleidingen. Intussen doe ik ook praktijkervaring op. Mocht ik vrienden of familie willen overtuigen om bij Tobania te komen werken, zou ik vooral op de interne doorgroeimogelijkheden wijzen.”

• Michael Gillaer
Van … Junior Business Support Officer (Tobania.Support)
tot … Corporate IT Manager (Corporate IT)
in … 72 maanden tijd.

“Mijn beste tip voor nieuwe Tobians? Praat openlijk over je ambities tijdens de evaluatiegesprekken met je manager of hr-collega. Communicatie is cruciaal als je wilt doorgroeien. En als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, is het een goed idee om deel te nemen aan de bedrijfsevenementen van Tobania. Daar krijg je de kans om jezelf in de kijker te zetten en je interne netwerk snel uit te breiden.”

• Mathieu Verhoustraeten
Van … Junior Business Support Officer (Tobania.Support)
tot … HR Software Consultant (Toba HR Solutions)
in … 15 maanden tijd.

“Tobania biedt heel wat doorgroeimogelijkheden, maar je krijgt ze niet in de schoot geworpen. Je moet jezelf op de kaart zetten en tonen wat je waard bent. Met andere woorden: laat zien dat je gemotiveerd bent! Dan liggen de mogelijkheden voor het rapen. Ik heb nu een gevarieerde baan met een gezonde dosis flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Een echte droomjob voor mij, dus. En dat heb ik te danken aan de hr-afdeling van Tobania, die Tobians die aan externe projecten werken op de voet volgt.”

Solliciteer nu!

Bedankt voor je sollicitatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

cookie

Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.